Направо към съдържанието

Как да си кирилизираме мобилния телефон

От Уикикниги

ahdreivrabeca -65@abv.bg

Тази книга има за идея да даде практични съвети на интересуващите се как да си кирилизират мобилния телефон. Под кирилизация имаме в предвид, разбира се, това да можем да възпроизвеждаме, четем, пишем и визуално да настроим мобилния си телефон така че информацията в него да е изцяло или частично на кирилица в частност, по подразбиране, \

Интересна информация

[редактиране]

1. Всеки мобилен телефон, за който е създаден софтуеър на български, може да показва менюто си на български език.

2. Възможно е да пишем и получаваме кратки съобщения (КС) на български език (кирилица).

Има няколко основни начина по които можем да си кирилизираме мобилния телефон:

Да го купим кирилизиран/да го настроим на български ако той е вграден

[редактиране]

В България закупуването на кирилизирани телефони е лесно, защото повечето магазини продават телефоните кирилизирани. В други държави това е по-трудно, но не и невъзможно. Много от телефоните се продават с няколко вградени езика в тях. Ако българският не е част от тях, можем да питаме дали е възможно да го добавят. (вижте Да го дадем в сервиз/магазин да го кирилизират по-долу). Въпреки, че телефонът се купува от друга държава, съществува софтуер за дадения телефон на различни езици в това число и българския, който може да бъде използван. Ако българският е част от другите вградени езици, но не е избран като език по подразбиране, прочетете упътването на телефона за езици как да го промените. Ако това е налице, с няколко щраквания на бутоните ще можете да виждате менюто на телефона си на български, да пишете на български и да получавате на български/кирилица КС.

Да го дадем в сервиз/магазин да го кирилизират

[редактиране]

В България, както и по света се предлага услуга за настройка на телефона, която да го направи на желания от потребителя език. За много от съвременните марки телефони съществува софтуеър на многобройни езици включително и на български. Много магазини/сервизи предоставят информация с какви телефони работят и можете да прецените дали ще могат да ви помогнат. В общи линии кирилизацията представлява добавяне на българският език към съществуващият език на телефона. Според желанието, можете да добавите езика, да заместите съществуващия език, да изберете кои езици да бъдат на телефона ви и всякакви други комбинации.

Да го кирилизираме сами

[редактиране]

Ако в телефона няма вградена кирилица/български език, можем да използваме хардуерно устройство като донгъл с което да си кирилизираме мобилния телефон сами. Често донгълът идва със софтуера, който ни е необходим за кирилизиране на телефона. Ако не идва със софтуер, този софтуер може да се намери безплатно в интернет. Добро място за намиране на богата гама донгъли по интернет е Ибей (eBay).

Комуникации

[редактиране]

В тази секция се записва информация за различни видове комуникации като КС, Интернет и други между кирилизиран и не кирилизиран телефон според мобилния оператор.

 • Т-Мобил (T-Mobil)
 1. Некирилизиран телефон разчита КС пратени на кирилица от друг телефон (това обаче зависи и от апарата вижте по-долу).
 2. Некирилизиран телефон ползващ друг доставчик (не е ясно кой точно и дали важи за всички) има проблем с разчитането на КС на кирилица изпратен от Т-Мобил телефон.
 3. Телефоните имат проблем с разчитането на КС на кирилица изпратено от уеб страницата на Т-Мобил.
 4. Телефоните получават без проблем КС на кирилица изпратен от друга държава (България).
 5. Разчитането на КС на даден телефон зависи от самия телефон, дори и двата да са в системата на Т-Мобил. Това май се отнася и за други доставчици. Не е ясно как да се прецени кой телефон може да разчита КС на кирилица и кой – не без да се пробва. Вероятно в самия наръчник на телефона има информация за това дали поддържа други азбуки и кои точно.

България

[редактиране]
 • Глобул (Globul)
 1. Два телефона могат да си обменят КС на кирилица.
 2. Телефоните имат проблем с разчитането на КС на кирилица изпратено от уеб страницата на Глобул.
 3. Изглежда, че комуникацията с КС между два телефона е различна от тази между Интернет и телефон.
 4. Повечето телефони, които могатaa да пишат на кирилица и имат клиент за е-поща изпращат е-писма, които се четат безпроблемно.
Това е кратка статия.
Тя е за разширяване или присъединяване към друга книга.