Авиация

От Уикикниги

Статията съдържа информация за издадените книги свързани с авиацията. Това е литература от различни автори и издателства отнасящи се до техника на пилотирането, конструкция на летателните апарати, развитието на авиацията, или исторически изследвания и мемоарна литература.

Конструкция на летателните апарати[редактиране]

Техника на пилотирането[редактиране]

Летища, бази, организация на полетите[редактиране]

Военна авиация[редактиране]

Исторически изследвания[редактиране]

  • Кърлов, инж. Кирил, Самолетостроенето в България, 2008, под редакция и предговор от проф. Борис Бонев, Печат ИК „В. Недков“, София, 2008, ISBN 978-954-9462-30-2 Това издание разширява информацията за самолетостроенето в България в сравнение с издадената от автора книга през 1986г. Като аероинженер пряко участвал в индустрията по производство на самолети, авторът разкрива много неизвестни факти. Отпечатени са и протоколи от изпитанията на най-масово произвеждания в България самолет Лаз-7. Допуснато е обаче изтъкнатия аероинженер Цветан Лазаров да бъде обвинен в "славолюбие", поради това че не е сменено името на модификацията на самолета със съветски звездообразен двигател - Лаз-7М, с име поставено от автора ЗАК-1. В книгата навсякъде се цитира обозначението ЗАК-1, независимо че не е регистрирано нито като задание за разработка, нито като номенклатура за производство от Управление военни заводи, нито е използвано по-късно при експлоатацията на произведените самолети.

Мемоари[редактиране]

  • Георгиева, Роза, Възторжена безпътица, Записки на една жена летец, Издателство "Слово", Велико Търново, 1991 Авторката е летец от българската авиокомпания Балкан. Разказва за житейския си път на професионален пилот като описва подробно времето, в което се е обучавала по аероклубовете на ДОСО, работата и като инструктор, пилот на селскостопански самолет до командир на Ил-18. Работила с много известни летци професионалисти, тя разказва за съдбата им, за безотговорните партийни назначавания на висши командни постове довели до катастрофи и гибелта на хора и разрушаване на скъпо струваща самолетна техника.
Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Портал:Авиация