Бридж с Модерен Акол/Контри

От Уикикниги
Направо към навигацията Направо към търсенето

Всяка контра на откриване до 3♠, включително е условна. В общия случай, за да контрирате откриването на опонентите си, са необходими следните условия:

  • Ръка, с която бихте открили самите вие
  • 3+ карти във всеки от другите три цвята

Понякога може да ви се случи много добра ръка с дубъл в някой от трите необявени цвята. Ако дубълът не е в мажор, не се притеснявайте да контрирате. Ако изборът ви е между това да се намесите с лош петорен цвят или да контрирате с дубъл в някой от необявените, със сигурност предпочитайте контрата.

Специални случаи, в които трябва да контрирате, които обсъдихме по-рано са:

  • 17+ точки с хубав петорен или шесторен цвят, който ще обявите след контрата
  • 19+ точки с балансирано разпределение, когато ще обявите без коз след контрата

Отговори на контра[редактиране]

Ако страната преди вас пасува, сте длъжни да отговорите на контра на откриване, освен ако не сте изключително силни в цвета на опонентите и нямате подходяща обява. Ако играта остане на контрата от партньора ви той обикновено ще атакува коз, за да предотврати цакане от опонентите с малки козове, така че вашите козове трябва да са добри.

С до 8 точки обявете най-добрия си цвят на минималното възможно ниво. С 9-12 точки скочете във вашия цвят. Добър начин на мислене в случая е да си представите, че партньорът ви е открил във вашия цвят. Ако бихте подкрепили цвета със скок в нивото, скочете и сега. С 13+ точки и петорен цвят, можете да направите двоен скок във вашия цвят. Фитът е практически гарантиран и игра на манш трудно може да ви избяга.

Ако имате избор между няколко цвята, предпочитайте мажор.

За да обявите без коз върху контрата ви трябват същите точки, които ви трябват и за отговорите в без коз на обикновено откриване от вашия партньор, но и стопери в цвета на опонентите, защото това е цвета, в който партньорът ви ще е къс.

С ръка, която би поне поканила за манш, но без възможност да обяви нещо хубаво, обявете цвета на опонентите. Това е форсинг до намиране на фит. Нито една страна не може да пасува, до намирането на фит. Всяка следваща обява в цвета на опонентите до намирането на фит, е натурална (възможно е фитът ви да е именно там). Ръце с разпределение 4-4-4-1 със сек в цвета на опонента или 3-3-3-4 с 4 карти в цвета на опонента, както и силни ръце с 13+ точки, са примери за случаи, в които може да ви се наложи да използвате това.

Ето пример за отговори на контрата на партньора на откриване от опонентите 1:

1, 1♠, 2♣ 0-8 т., поне четворен цвят
2, 2♠, 3♣ 9-12 точки, поне четворен цвят
3, 3♠, 4♣ 13+ точки, поне петорен цвят
1БК 6-9 т., стопери в каро
2БК 10-12 т., стопери в каро
3БК 13-15 т., стопери в каро
2 11+ точки, без явна обява

Ако опонентите анонсират след контрата на вашия партньор. Всеки ваш анонс ще покаже по-голямото количество точки.

Ако опонентите сменят цвета, не е необходимо да имате стопери в него за да обявите без коз на минимално ниво, а кю-бид в новия цвят значи балансирана ръка, с точки за манш, но без стопери в него.

Контра ще покаже 9+ точки и еднакъв интерес във всеки необявен цвят.

Ето горната таблица, когато партньорът ви контрира 1, а след него се каже 1:

1♠, 2♣ 9-12 т., поне четворен цвят
2♠, 3♣ 13+ точки, поне петорен цвят
1БК 10-12 т., стопери в каро
3БК 13-15 т., стопери в каро и купа
контра 9+ точки, еднакъв интерес за трефа и пика
2 11+ точки, без явна обява
2 13+ точки, стопери в каро, без стопери в купа