Бридж с Модерен Акол/Намеси в цвят

От Уикикниги
Направо към навигацията Направо към търсенето

Когато опонентите открият в 1 в цвят, намеса в друг цвят показва 8-16 точки и 5+ карти в цвета (желателно с поне два оньора). Колкото по-малко са точките, толкова по-силен трябва да е цвета. Ако цветът ви е с по-нисък ранг от противниковия, то намесата ви трябва да е на второ ниво и точките ви трябва да са 10+.

Ако имате повече от 16 точки започнете с контра и кажете цвета си на следващия рунд.

Отговори на намеса[редактиране]

Слаба подкрепа[редактиране]

В подкрепянето на партньора няма нищо специално. След като той е декларирал петорен цвят, можете да обявите цвета му на следващото ниво, когато имате подкрепа от три карти. Двойно или тройно покачване на нивото в неговия цвят е стоп обява и обикновено се прави с малко точки, с цел блокиране на обявите на опонентите.

Силна подкрепа[редактиране]

За подкрепа с истински интереси за манш (или повече) обявете цвета на опонентите ви (UCB). Това ще покаже на партньора ви фит в неговия цвят и поне 10 точки. Ако той е минимален ще каже собствения си цвят на най-ниското възможно ниво. Ако, пък, има по-добра ръка, ще покаже други нейни аспекти.

Отговори в без коз[редактиране]

За да анонсирате без коз като отговор на намеса ви трябват малко повече точки, отколкото ако просто отговаряте на откриване, защото партньорът ви може да е по-слаб. Всяка обява в без коз гарантира стопер в цвета на опонентите ви. Отговор в 1БК показва 9-12 точки, в 2БК 13-14 точки, а в 3БК показва 15+ точки.

Забележка!
Възможно е да се договорите върху всеки отговор в без коз, следващото ниво в трефа да е Стеймън и да гарантира поне един необявяван четворен мажор (биха могли да са два единствено с разпределение 5-4-4-0 във вашия партньор, като петорния цвят е цвета на намесата), но тогава, ако цвета на партньора ви е трефа, той ще трябва да го повтаря със скок, след ваш отговор в без коз.

Смяна на цвета[редактиране]

За да обявите нов цвят след намеса, ви трябва добър цвят - шест карти или пет много добри. Анонсът е окуражаващ но не е форсинг, така че партньорът ви може да ви остави да играете във него. За да обявите нов цвят на първо ниво ви трябват 8+ точки, а на второ 10+. Смяна на цвета със скок е форсинг за поне един рунд. Двоен скок в друг цвят (или обявяването на цвета на опонентите със скок) е сплинтер и показва много добро разпределение или 15+ точки с потенциален интерес за шлем.

Намеси със скок[редактиране]

Намесите със скок са слаби. Единичен скок показва 6+ в цвета и 9-12 точки, а двоен - 7+ карти в цвета и 7-10 точки.

Внимание!
Имайте предвид, че в някои варианти на Акол, единичният скок показва силна ръка с 6+ в цвета и 12-16 точки, която обещава 6-7 взятки при игра на такъв коз, даже и с нищо полезно в мора. Разберете се с партньора си дали ще играете слаб или силен единичен скок за намеси.