Направо към съдържанието

Бридж с Модерен Акол/Намеси след 1БК

От Уикикниги

Контра върху 1БК е наказателна. Тя показва 16+ точки и балансирана ръка (може би малко по-малко точки, ако има атака за вашата ръка, която е много обещаваща). Партньорът на контриращия следва да пасува в повечето случаи. Контрата следва да се махне само с много разпределителна ръка. Нов цвят, на второ ниво, след контрата е много слаб, а на трето е насърчителен, но все още не е форсинг.

Намеси в цвят

[редактиране]

За да се намесите в цвят на второ ниво след откриване 1БК от опонентите използвайте същите критерии, които бихте използвали, за да се намесите на второ ниво, след тяхно откриване в цвят - поне 10 точки и препоръчително шесторен цвят. Добър петорен цвят също е приемлив, например в разпределение 5-4-3-1.

Намеса със скок показва отличен шесторен цвят и около 7 взятки само във вашата ръка.

Конвенция Ланди

[редактиране]

Ланди (Landy) е условна намеса върху 1БК с 2♣. Тя показва 8-15 точки и поне 4-5 в двата мажора (за да го направите с 8 точки ви трябва поне 6-5 и всичките точки да са в мажорите). Ако след вас има пас, партньорът ви е длъжен да говори и да каже по-добрият си мажор или 2 ако е с еднаква дължина в двата. Ако след вас има обява, партньорът ви може да пасува или, ако прецени, че може да имате игра, да обяви свой мажор или каро на най-ниско ниво. Всяка обява в цвят от партньора ви (с изключение на каро на най-ниско ниво) е стоп.