Направо към съдържанието

Бридж с Модерен Акол/Отговори в друг цвят

От Уикикниги

За да отговорите на първо ниво са достатъчни 6 точки. За да отговорите на второ трябват поне 9 точки. И в двата случая няма горна граница. Смяната на цвета е задължително рунд форсинг (с изключение на случаите, в които отговарящия е започнал с пас).

Смяна на цвета в най-ниското възможно ниво показва четворен цвят, с изключение на случая 1♠–2, което гарантира 5+ карти в купа.

Избор на новия цвят

[редактиране]

С два петорни цвята изберете този с по-висок ранг, за да може да покажете и двата най-икономично. С два четворни изберете този с по-нисък ранг (сиреч този, чието споменаване, ще отнеме най-малко пространство). Ако партньорът ви не обяви вашия втори четворен цвят, приемете, че нямате фит там и продължете в без коз.

С цветове с различна дължина, обявете първо по-дългия, освен ако ръката ви не е прекалено слаба, за да говорите на второ ниво. С по-малко от 13 точки е за препоръчване да покажете четворен мажор на първо ниво, отколкото петорен минор на второ. Ако обявите първо петорния минор а после четворния мажор (ревърс на отговарящия) правите форсинг до манш.

Скок в нов цвят

[редактиране]

Манш-форсинг. Показва 16+ точки (или малко по-малко с много добро разпределение) и в повечето случаи петорен цвят. Използва се в четири случая:

  • Един много силен цвят с 6+ карти, за да е възможно да бъде повторен на по-високо ниво
  • Цвят с 5+ карти и 3 карти в цвета на партньора. Тогава подкрепа на партньора ще е възможна ако той удължи цвета си.
  • Цвят с 5+ карти и балансирано разпределение в неспоменатите два цвята. Тогава следващия анонс ще е в без коз
  • Цвят марионетка. Това се използва когато имате много силна подкрепа в цвета на вашия партньор и скокът е само за да покаже точките ви. В този случай обявете цвета на партньора си веднага след следващия му анонс.