Направо към съдържанието

Бридж с Модерен Акол/Положителни отговори

От Уикикниги

Подкрепете фит във мажорите, ако имате 4+ в цвета. Ако видите фит в минорите, но имате мажор с 4 или повече карти, първо обявете мажора и, ако там не намерите фит, подкрепете партньора си в минорите или без коз. За да обявявате над 3БК в минорите е необходимо много добро разпределение. Вдигане на нивото в минор обикновено е базирано на точки (6-9 за второ и 10-12 за трето) и приканва към игра на без коз.

Проста подкрепа

[редактиране]

Проста подкрепа в цвета на партньора е вдигане на нивото в неговия цвят.

  • Вдигнете до второ ниво с 6-9 точки и относително балансирана ръка
  • Вдигнете до трето ниво с 10-12 точки и относително балансирана ръка
  • Вдигнете до четвърто ниво с 0-10 и небалансирана ръка

Колкото по-небалансирана е ръката ви, толкова по-малко точки са необходими да вдигнете до четвърто ниво, за да попречите на опонентите ви да се разберат и намерят техен манш. С повече точки предпочитайте пудинг и сплинтери. Директно вдигане в четвърто ниво е слабо.

Пудинг рейз е силна подкрепа на цвят, обявен на първо ниво с 3БК. Показва относително балансирана ръка, 4+ в цвета и 13-16 точки. Обърнете внимание че 3БК не е натурален отговор на 1 в цвят.

Не правете пудинг ако имате сек или шикан. Предпочитайте сплинтери. Имайте предвид, че ако партньора ви е също балансиран, с 12-16 точки и добри карти за без коз, може да предпочете да остане на 3БК и да пасува. Това е особено вярно, ако е открил с минор.

Сплинтери

[редактиране]

Сплинтер е силна подкрепа на цвят обявен на първо ниво, показваща сек или шикан в друг цвят и 4+ карти в първия. Прави се с двоен скок в другия цвят. На 1♠, сплинтери са 4♣, 4 и 4. На 1 сплинтери са 3♠, 4♣ и 4 и т.н.

Правете сплинтери с 11-15 точки. Ако имате повече премахвате ценно място за разговор между вас и партньора ви.

Много силна подкрепа

[редактиране]

С 16+ точки и подкрепа в цвета, когато вероятността за шлем е голяма, първо направете скок в друг цвят и тогава подкрепете партньора си.