Въведение в цифровата фотография

От Уикикниги

Понятия[редактиране]

 • Разделителна способност и уплътняване (компресия)

Разделителната способност е колко точки се побират на снимката. В цифров вид снимката е непрекъсната нишка от точки и разделителната способност е признакът, по който се разпределя тази нишка от данни. Например 640 (по хоризонтала)/480 (по вертикала) точки се разпределят отгоре надолу в редове по 640 точки, докато не запълнят 480 реда. Така се изобразява цифрова снимка на екран с разделителна способност 640х480 точки. За останалите компресията позволява данните за едно цифрово изображение да се намалят значително като обем, за сметка на качеството. Ако всяка точка от изображението заема единица обем данни, за представянето на точка за снимка 640х480 точки са необходими 640 по 480 единици или 307200 единици за цялата снимка. Компресията използва алгоритми за изчисляване на разликите в съседни точки и запазва данни за редица от точки с по-малко данни, отколкото ако се описва всяка точка. Например ако има 100 поредни точки от един цвят данните се записват като 100*1, а не се прави опис сто пъти на всяка точка. Има няколко разпространени формата за компресиране на изображения. Всеки от тях си има предимства и се използват с различно предназначение. И всички те имат нива на компресиране, т.е. количество на загубите на качество е променливо. Повечето от тях са видове компресия със загуба на качеството в приемливи граници - т.е. по- малък обем за изображение с приемливо качество. За снимки е подходящ форматът JPG. Форматите GIF и PNG позволяват компресиране без загуба, но са пригодени не за снимки, а за графики с по-малък брой полутонове.

 • Щора

При някои снимачки- тази част, която покрива обектива, когато не се използва. При много снимачки вместо щора върху обектива се поставя похлупак.

 • Затвор

Затворът е тази част от фотоапарата, която покрива лентата или светоосезателя (матрицата) и се отваря или измества, когато лентата трябва да бъде осветена. Тоест, затворът осъществява осветяването.

 • Осветяване

Осветяване е времето, през което лентата или светоосезателят е открит. Стойностите му са по ниски, при снимане в по-светла среда и съответно по-високи в по-тъмна. По-продължителносто осветяване може да доведе до размазване на сниманите предмети.

 • Фотоапарат

Устройство, с което се заснемат еднократни изображения.

 • Камера

Устройство, с което се заснемат поредица от изображения (видео).

 • Наситеност

Наситеността представлява плътността на цвета. По-светлият цвят е по-слабо наситен, а по-тъмният е по-наситен.

 • Снимачка

Каквото и да е устройство за снимане- както на единични изображения, така и на поредици.

 • Самоснимачка

Самоснимачката е възможността на фотоапарата да се задейства след определено време.

 • Светломер

Светломерът е устройство, с което се измерва осветеността на средата (измерване на средата) или в определена точка (точково светоизмерване).

 • Разтвор

Разтворът (блендата) е размерът на отвора, който се отвяря, за да се освети снимката.

 • Приближение

Приближение е способността на снимачката да приближава предмета, т.е. да направи така, че предметът да се вижда по- близо. Приближението често бива неправилно наричано „увеличение“, но от оптична гледна точка, то може всъщност да се постига с намаляване. Приближението бива оптично и цифрово. Цифровото приближение се получава чрез математическа обработка на изображението. Тъй като след тази обработка изображението става по-голямо по обем данни, то извършването му от самата снимачка е по-скоро вредно.

Матрица[редактиране]

Файлови формати[редактиране]

Файловите формати, чрез които се записва снимката на вградената памет или на картата са няколко, като 2 са основните.

При любителските фотоапарати се използва JPEG, който дава добро отношение качество/размер на файла, затова е най-широко разпространен. Но пък при него се използва компресия т.е. размера на файла значително намалява за сметка на качеството. Обикновено нивото на компресия се избира от потребителя. Пр : средно, фино, супер фино, така човек си избира на какво ще заложи: качество или брой на снимки .

За професионалните фотографи се препоръчва форматът RAW. Той е много качествен, но изисква много място. За сравнение ако 1 снимка във формат JPEG е 2,22 Мегабайта то във RAW става 14 Мегабайта (давам тествани данни). Затова за да използва RAW трябва много голяма карта . Но предимството на RAW е че той представлява нещо като "негатив" и при записването му няма никаква загуба на качество. Този формат записва чисти данни, каквито са получени от сензорите, без каквито и да е обработки .

Има някои файлови формати, които се използват от компютърни програми, от скенери и някои, които са предназначени за печатане. Например: PSD и pspimage са файловите формати на едни от най-известните програми за обработка на снимки - Photoshop и PaintShop Pro TIF/TIFF е формат за разпечатване на снимки. При него няма загуба, но възниква пак проблемът с големината - същия файл там излиза 9,04 Мегабайта. Има и много други формати, но сега няма да ги коментирам (може би скоро ще го допълня)

--Bugs bunny 13:46, 10 юни 2006 (UTC)

Памети[редактиране]

Ефекти[редактиране]

Качество на снимката[редактиране]

Избор на фотоапарат[редактиране]

При избор на цифров (дигитален) фотоапарат от основно значение е оптичната разделителната способност (наричана понякога не много правилно разрешение или резолюция). Разделителна способност от 3,2 MP (мегапиксела) е достатъчна. Ако се считате за професионален фотограф, то търсете поне 5 MP модели. Разделителна способност до 3,2 МР се смята подходяща за WEB, а за предпечат разделителната способност е желателно да бъде по-висока.

Всеобща практика е закупуване на скъпи дигитални фотоапарати и впоследствие снимане с разделителна способност от 1,2 МP. Въпрос: Тогава защо да купуваме скъп фотоапарат, след като и фотоапарат от 1,2 MP би ни свършил същата работа?

По-важен момент при купуването на фотоапарата се оказва размерът на паметта. Обичайно моделите се продават с минимален размер на носителя (паметта). Вероятно това е търговски трик - да се накара клиентът впоследствие да инвестира значителна сума за допълнителна памет.

Какво трябва да знаем за цифровата памет? Има различни показатели, основният е обем. При 16 Mb карта ще можете да съберете приблизително 25-30 снимки с идеално за Web качество (при условие че снимате при разделителна способност 1,2 MP). Други, по-маловажни показатели, са скорост на достъп до данните в картата (т.е. за колко време ще можете да преточите снимките от фотоапарата/картата в компютъра), физически размер на картата (това едва ли е от особено значение за обикновените потребители), но когато купувате цифров фотоапарат проверете колко струват картите, с които работи, за да не останете неприятно изненадани по-късно.

При закупуване на фотоапарата трябва да попитате дали има ограничение за заснемането на видеоклип. Има фотоапарати ограничени до 3-5 минути, т.е. дори и да имате голяма карта апарата ще спира автоматично да снима на третата минута.

От особена важност е скоростта на фокуса. Един апарат с бърз фокус може да бъде местен и да снима бързодвижещи се предмети без да размазва или разваля снимките и клиповете, докато с един по-бавен резултатът може да не е задоволителен.