Направо към съдържанието

Готварска книга: Шкембе чорба

От Уикикниги

Измийте много добре шкембето и го сложете в тенджера. Налейте около 1 – 2 л вода и сложете тенджерата на котлона, за да заври. Шкембето трябва да се вари, докато омекне (за около 2 – 3 часа). След като шкембето е готово, извадете го от бульона, в който се е варило и го оставете настрана.

Бульона също го оставете настрана, докато отгоре не се получи слой мазнина. С помощта на лъжица, отстранете слоя мазнина.

Сложете друга тенджера на котлона. Капнете малко олио на дъното, прибавете 1 – 2 резена масло и 2 ч. л. сладък червен пипер. Разбъркайте и запържете за 5 – 6 минути.

След това, налейте в тенджерата бавно и при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него и бульона (не повече от 1 л). Разбъркайте и оставете да кипне.

След това, прибавете свареното шкембе, което трябва да сте нарязали на кубчета. Овкусете със сол на вкус и разбъркайте добре. Нека ври още 7 – 8 минути и махнете тенджерата от котлона.

След сваряването шкембето се нарязва на малки парченца и се връща в бульона. Маслото се запържва с червения пипер и се изсипва при шкембето.

Чесънът се счуква с малко сол и се залива с оцета в отделен съд. Шкембето се сервира като допълнително и отделно се предлагат чесънът и лютият червен пипер или стрита люта чушка за овкусяването на чорбата.