Какво е програма

От Уикикниги
Направо към навигацията Направо към търсенето

Какво е програма?[редактиране]

Компютърна програма е поредица от инструкции, написани на някакъв език за програмиране, която "казва" на компютъра какво (и как) да направи. Всичко, което един потребител прави на своя компютър се извършва и контролира от програми. Компютърът изпълнява инструкциите на програмата една по една до завършване на изпълнението ѝ.

Видове програми[редактиране]

Според приложението си програмите могат да се разделят на множество видове. Например:

Офис Програми

Това са програми (или софтуер) които служат за създаване, преглеждане, разпечатване и обработване на различни видове електронни документи. Най-често подобни софтуерни пакети включват: текстов редактор, електронна таблица, средство за създаване на презентации и други. Някои от най-известните "офис-пакети" са Microsoft Office и OpenOffice.org.

Уеб-браузери и Е-мейл клиенти

Уеб-браузерът е програма която служи за преглеждане на различни документи намиращи се в Интернет. Е-мейл клиентът е приложение, което служи за създаване, изпращане, и четене на електронна поща. Някои от най-известните браузери са Internet Explorer и Firefox. Някои от най-известните Е-мейл клиенти са Microsoft Outlook и Thunderbird.

Аудио/Видео Софтуер

Тези приложения служат за възпроизвеждане и записване аудио и видео информация.

Програми за разработване на софтуер

Това са софтуерни пакети, които включват всичко необходимо за разработването на професионални софтуерни решения. Обикновено софтуерът за разработка включва: текстов редактор за въвеждане, редактиране и четене на сорс-код; дебъгер - средство за проверка на изпълнявания код; компилатор - средство за компилиране на сорс-код до изпълнима програма. Софтуерените пакети, които включват всички тези инструменти се наричат Интегрирани Средства за Разработване (ИСР) - IDE (Integrated Development Environment). Съществуват много и най-различни ИСР за всеки програмен език.

Популярно (и безплатно/с отворен код) ИСР за С++ под Уиндоус и Линукс е Code::Blocks.

Друго популярно и безплатно ИСР за С++ , но само под Уиндоус е Microsoft Visual C++ Express. (Изисква безплатна регистрация при инсталиране на програмния пакет.)