Основи на Perl/Въведение

От Уикикниги
Направо към навигацията Направо към търсенето

Perl е динамичен програмен език, написан през 1987г. от Лари Уол. Основната цел на езика е да може да постигне всичко и по различни начини. Точно това олицетворява и мотото на езика - There Is More Than One Way To Do It (Има повече от един начин да направиш това). То се прилага дори и самото име на езика - няма точно определено такова като попринцип се използва Practical Extraction and Report Language (Практически Език за Извличане и Отчет). Друго известно име е Pathologically Eclectic Rubbish Lister (Патологическо Еклектично средство за Изписване на Безсмислици.

Perl е интерпретативен език, т.е. кодът на програмата се компилира при всяко изпълнение. Затова кодът на програмата трябва да започва с пълният път на интерпретатора. Ето една примерна програма, написана на Perl:

#!/usr/bin/perl
print "Hello, World!";

Записва се като файл (разширението на езика е *.pl, но по-често файловете се записват без разширение) и се изпълнява чрез интерпретатора по следният начин:

perl file.pl

Програмата ще се изпълни и при директно изпълнение (ако има необходимите права), защото първият ред указва местонахождението на интерпретатора