Firefox/Въведение

От Уикикниги

Mozilla Firefox[редактиране]

Логото на Файърфокс уеб браузър

(Мозила Файърфокс, „Огнената лисица“)

Mozilla Firefox Web Browser (първоначално известна като „Phoenix“ (Феникс) и като „Mozilla Firebird“) е графичен браузър с отворен код, който е развит от фондацията на Mozilla и стотици доброволци. Част е от семейството на продукти от Мозила „Файърфокс“. Firefox се стреми да бъде лек, бърз, интуитивен, и изключително разширяем браузър със самостоятелна основа. Firefox е станал сега основна раэработка на фондацията. Firefox включва блокиране на изскачащи прозорци (pop-up), поддръжка на табове (tabbed browsing) (няколко страници в един прозорец), така наречените «Живи отметки» («Live bookmarks»), изградени Phishing защити, поддържа отворените стандарти, има добьр механизъм за превод на Firefox на различни езици. Firefox е сигурен софтуер. Въпреки че и други браузъри имат тези характеристики, Firefox е първият такъв браузър, който постига широкото им използване.

Firefox е привлякъл внимание като алтернатива на Майкрософт Internet Explorer. Според Statcounter[1] Firefox има 22,32% популярност в световен мащаб, на трето място след Google Chrome с 34,77% и Internet Explorer с 32,08% към октомври 2012 г. За България към октомври 2012 г. Firefox е на първо място по популярност с 39,67%, преди Google Chrome с 33,63% и Internet Explorer с 20,01%.[2]

История на Firefox[редактиране]

Стандарти[редактиране]

Поддръжка на софтуерни стандарти

Firefox се гордее със съвместимостта със съществуващите стандарти, особено W3C уеб стандарти.

Firefox има обширна поддръжка за включване на най -основни стандарти HTML, XML, XHTML, CSS, ECMAScript (JavaScript), DOM, MathML, DTD, XSL, МВГ, и XPath.

Firefox поддържа също така (A)PNG изображения и прозрачност на изображения

Сътрудниците на Mozilla постоянно подобряват поддръжката на Firefox за съществуващи стандарти. Firefox е приложило вече повечето от CSS Level 2 и на на не завършения досега CSS Level 3 стандарт.

Източници[редактиране]

  1. http://gs.statcounter.com/#browser-ww-monthly-201111-201210
  2. http://gs.statcounter.com/#browser-BG-monthly-201210-201210-bar