Firefox/Инсталация

От Уикикниги

Получаване на Firefox[редактиране]

Firefox може да го свалите от тази страница. Натискане на големия зелен бутон ще свали Firefox. За да получите версия на Firefox на друг език , вижте тази страница.

инсталиране[редактиране]

Firefox Windows Installer

Microsoft Windows[редактиране]

Firefox поддържа различни версии на Windows Включително 98, 98SE, Me, NT 4.0, 2000, XP и Server 2003(възможно е да се пусне Firefox на Windows 95 [1]). Изгражда се Windows XP Professional x64 Edition , издадено е също така [2]. The Microsoft Windows версията на Firefox се разпространява с инсталатор. Инсталира се с двойно-щракване върху Firefox Setup <версия>.exe (където <версия> е число) и следвайте инсталационните инструкции. Стандартна инсталация е препоръчителна за най-нови потребители. По подразбиране ще инсталира Firefox в папка Program Files.

Вие можете да стартирате Firefox от Program Files или двойно щракване на Firefox иконата на вашия десктоп. Първото стартиране на Firefox ще ви даде запитване да внесете ли настройките от Internet Explorer (или на друг браузър инсталиран на вашия компютър ). Ако изберете 'Yes' така ще внесете всичко от bookmarks (известно и като favorites), запазва пароли, история и browsing настройката. След като спре да внася всички тези настройки браузърът Firefox ще стартира и покаже прозорец с предупреждение, че Firefox не е даден като подрабираш браузър. С избирането на 'Yes' така ще свържете Firefox с web файлове(примерно тези, които завършват на .html или .htm ...) на вашия компютър и също така ще отвори Firefox, когато връзките са избрани в (много) външни приложения като instant messenger.

След като Firefox е подразбиращ браузър, то автоматично ще се появи в Windows XP. Start menu влизате "Internet" опция. Ръчна настройка е като щракнете start бутона избирате "Properties". От там изберете "Customize..." после избирате "Mozilla Firefox".(ако има нещо неясно питайте в беседа на мен не ми стана много ясно какво точно има предвид автора с тази част)

Firefox MacOSX Disc Image

Mac OS X[редактиране]

Двойно щракване на компресирания дисков двойник за да го монтира. Влачете иконата за приложение Firefox към папката за "Applications" на вашето дисково устройство. Не щраквайте-двойно на иконата Firefox в изображението на диск(иначе така може да зависне програмата). За да карате Firefox за да излезе винаги в дока, влачете иконата на папката за "Applications" в дока.

Linux[редактиране]

Много дистрибуции сега излизат с Firefox. Проверете вашата дистрибуторска документация за детайлите. Там трябваше да бъде икона на Firefox в вашето меню на програмата на околност на десктоп. Ако вашата дистрибуция не идва с Firefox, то вие можете да го свалите от официалната страница на Firefox. След като приключите със свалянето, декомпресирайте файла. Може да бъде направено обикновено като отворите файла с архивираната програма и го "извлечете" в друга папка. Алтернативно пишете tar -xvzf firefox-< версия>.tar.gz или tar -xvzf firefox* командата ще създаде директория наречена "firefox". Тази директория може да бъде преместена където и да е. Напишете ./firefox в shell от install директорията стартирайте Firefox.

Други операционни системи[редактиране]

Откакто Mozilla Foundation направи изходния код на Firefox достъпен, потребителите могат, също така да компилират Firefox на много други архитектури и операционни системи. Операционни системи, които не са поддържани от Firefox, но могат да пуснат браузера са:

  • Solaris (x86 and SPARC)
  • OS/2
  • AIX
  • FreeBSD
  • PC-BSD
  • NetBSD
  • BeOS
  • SkyOS
  • RISC OS (ARM)
  • OpenBSD