Firefox/Плъгини

От Уикикниги

Какво е приставка?[редактиране]

Firefox има нужда от приставки за да чете или показва специално съдържание от уеб-страниците. Плъгини са програми, които са интегрирани във Firefox, което позволява уеб-страниците да предоставят съдържание на вас. Такова съдържанието включва flash видео, игри за java и поточно видео от интернета. Примери на плъгини са Flash, RealPlayer, и Java. Плъгини са необходим компонент, чрез който се достига истинска интерактивност на интернета.

Много по-изчерпателен списък на плъгини, с подробни инсталационни инструкции, е наличен Mozilla Update. Друг ценен ресурс е Mozdev Plugins.

Преди инсталация[редактиране]

Затворете Firefox преди да инсталирате пльгини[редактиране]

Firefox трябва да бъде затворена преди да се пусне плъгин инсталационна програма, като съществуващи файлове могат да бъдат сложно-писани по време на инсталационния процес

Полвайте XPInstall при инсталиране на плъгини[редактиране]

Някой плъгини са налични XPInstall пакетите (XPIs). Когато XPIs е наличен инсталират плъгина автоматично без да рестартирате Firefox. След XPI е свършил инсталацията трябва да рестартирате браузера. Заб: Във версия 2.0 на Firefox при всяко ново стартиране на браузъра ви пита дали искате да обновите някое инсталирано вече XPI(стига да има по-ново от него)

Виждане, на кои плъгини имате, инсталирани[редактиране]

За да видите кои плъгини сте поставили пишете само about:plugins в Location bar. Тази страница ще покаже кои плъгини са инсталирани, какъв файл пише, с какво те са свързани и дали плъгинът е задействан или деактивиран.

Налични плъгини[редактиране]

Adobe PDF Reader[редактиране]

За да четете .pdf файлове Ви ен нужен четец. Файърфокс уеб браузър идва с PDF.JS, PDF четец написан на Джаваскрипт. Има и други четци, които могат да се използват. Adobe Reader е един много популярен софтуер, който може да прави това. Може да се сдобиете с Adobe's от официалната страница и сваляте Adobe Reader. С Firefox закрито инсталирайте читателя на Адоби и то ще също така инсталира плъгина, необходим за Firefox да разгледа файлове на PDF. Никакви други стъпки не са необходими. Firefox сега ще отвори всички PDF-и в табовете на Firefox.

Ако вие инсталирате Adobe Reader след Firefox, Adobe Reader автоматично ще избере правилния плъгин. Ако вие вече имате последната версия на Adobe Reader, който е инсталиран, тогава Firefox автоматично ще използва плъгина. Някой ако има проблеми с плъгина на Adobe Reader в Firefox решението е here.

Java[редактиране]

Плъгинът на Java е част от the Java Runtime Environment. Java Runtime Environment инсталатора ще инсталира Java Plugin за Netscape 7.2 и Mozilla автоматично. Simpy install Java Runtime Environment 5.0 или сваляте от Java Runtime Environment 5.0 Offline Installer.

Macromedia Flash Player[редактиране]

Когато срещнете място, което ползва Flash графика, жълто парче ще се появи пред върха на страницата, който ви казва, че има липсващ плъгин, което пречи да видите всичко от съдържанието на текущата страница. Щракнете на Install Missing Plugins бутон и Mozilla Plugin Finder Service ще се появи автоматично. След като поеме потребител споразумението на Macromedia, необходимите компоненти, които за виждане на Flash ще бъдат инсталирани.


Алтернативно вие можете да инсталирате Macromedia Flash Player ръчно. Само отидете на here и щракнете на Macromedia Flash Player 8.0 линка.

Macromedia Shockwave Player[редактиране]

Само отидете на Macromedia Shockwave site и свалете пльгина. Когато го инсталирате, Firefox ще се появи в списъка на браузерите, за които вие можете да инсталирате плъгина.(Спомнете си, че Firefox трябва да бъде затворен когато инсталира).

Quicktime Player (Windows & Mac)[редактиране]

Само отидете Apple's (the developer of Quicktime) уеб страницата и свалете Quicktime. Инсталиране на Quicktime ще инсталира подходящия плъгин за да може Firefox да разгледа .mov файлове.

RealPlayer[редактиране]

Само отидете Real's (the developer of RealPlayer) уеб страницата и свалете program. RealPlayer инсталатора автоматично ще разпонае браузьра ви и ще инсталира плъгина.

Деинсталиране на плъгини[редактиране]

Списък на вашите инсталирани плъгини може да бъде придобит От about:plugins. Като общо правило, за да махнете плъгин, махате неговата папка в about:plugins.