Готварска книга:Готварски техники

От Уикикниги
Направо към навигацията Направо към търсенето

Готварска книга


Някои от основните готварски техники

Варене

Варенето представлява равномерно нагряване на хранителните продукти до състояние на кулинарна готовност при пълно потапяне в течност (вода, бульон, мляко, захарен сироп) или среда, наситена с водна пара.


Задушаване

Процес, при който продуктите се нагряват в собствен сок или в малко количество течност до състояние на кулинарна готовност.


Пържене

Процес, при който хранителните продукти се довеждат до състояние на готовост чрез нагряване в мазнина с температура 150-190 С, като се получава специфична коричка по повърхността на продукта.


Печене

Процес, при който хранителните продукти се нагряват с горещ въздух (100-300 С) или с лъчиста енергия.


Охлаждане

Процес, при който чрез отвеждане на топлина се намалява температурата на полуфабрикатите и на готовните кулинарни изделия и се довежда до температура, близка до криоскопичната им точка (точка на замръзване).


Замразяване

Процес, при който чрез понижаване на температурата значително под криоскопичната точка водата се превръща пълно или частично в лед.


Размразяване

С размразяването продуктът или изделието се извежда от замразено състояние и се подготвя за по-нататъшно използване.


Допълнителни начини на топлинно обработване

Имат за цел да подпомогнат предварително обработване на хранителните продукти или да ги доведат до състояни на полуготовност. Включват запържване, попарване, пърлене и др.

Запържване - представлява кратковременно нагряване на хранителни продукти в мазнина.

Попарване (бланширане) - изразява се в кратковременно въздействие (1-5 мин) върху продуктите с кипяща вода или с пара.

Пърлене - използва се, когато трябва да се изгорят малките косъмчета, останали по повърхността на трупа на птиците и на някои субпродукти след предварителното им обработване.

---

много важно

  • Намиране на подходящи за ядене неща.