Направо към съдържанието

Готварска книга: Наложена баница с готови кори

От Уикикниги

Готварска книга: Рецепти

Продукти
  • 1 пакет готови кори
  • 0,500 кг не много солено

сирене

  • 0,500 кг извара
  • 4 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • олио
порции: 1 наложена баница
време: 30-40 мин
ен. ст.: много kJ/много kcal

Приготвяне[редактиране]

Отваря се пакета с корите. За да не стърчат недопечени и ненамазани крайчета предварително върху тях се отбелязва размера на тавата. Изрязват се с остър нож върху дъска така оразмерените кори за баница. Дъното на тавата и страните й се намазват с олио. Преброяват се колко кори има в пакета.

В дълбок съд се разбиват яйцата. Към тях се добавят изварата, натрошеното сирене и кофичката кисело мляко. Плънката се разбърква добре.

Взима се една цяла (нескъсана или продупчена по невнимание) кора и се слага на дъното на тавата. Поръсва се с няколко капки олио. Слага се втора цяла кора и отново се поръсва с олио. Започваме да редим от изрязаните парчета като се стремим да направим една цяла кора от тях. Между всяка така направена кора ръсим олио.

В зависимост от това колко кори има в пакета и колко реда сме наредили заедно с парчетата разпределяме плънката на 3 места равномерно. Плънката задължително сипваме върху цяла, намазана с олио кора. От плънката оставаме 2-3 суп. л. Всичко останало разпределяме в трите пласта.

Завършваме с цяла кора, която намазваме с олио и остатъка от плънката (трябва да се получи като коричка).

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна на горни и долни реотани за 30-40 минути.

Сервира се с айран, кисело мляко, сок от компот, боза и др.